Cognitie en MS

28 december 2020

Cognitie problemen zijn lang niet zo bekend als je MS hebt, als het feit dat je in een rolstoel terecht kunt komen, of in ieder geval zichtbare veranderingen in je lichamelijke gesteldheid. Toch is mijn cognitie één van de dingen waar ik het meeste last van heb.

Hersens

Veel mensen met MS hebben last van overprikkeling. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met licht, kleuren, geluiden, geuren, smaken, aanrakingen of bewegingen. Al die dingen komen binnen in je hersenen, en als je daar beschadigingen hebt, verwerk je dat anders. Langzamer, of niet zoals een gezond mens, en teveel tegelijk lukt al helemaal niet, dan kun je het helemaal niet verwerken.

Vlinders staan symbool voor MS.

Snelweg

Zelf geef ik altijd aan dat de snelweg gesloten is, en er een omweg is in mijn hersens. Dit kan via b-weggetjes, maar ook via bekenden, waardoor je weer afgeleid wordt. Dit heeft tot gevolg dat de informatie niet zo snel verwerkt wordt of zelfs helemaal niet aankomt.
Soms wordt ik zelfs midden in de nacht wakker en dringt er ineens iets door van wat een ander gezegd heeft, of weet ik ineens het antwoord op een vraag. Heel vermoeiend in ieder geval, maar ik vind het zelf ook altijd wel grappig. Soms zeg ik ook wel eens, ik hoor je, maar reageer later omdat ik op dat moment weet dat het kwartje waarschijnlijk later zal vallen. En dat kan gaan om iets ingewikkeld maar ook gewoon over hele simpele dingen die op dat moment gewoon niet binnen komen.
Dit is natuurlijk lastig als je werkt, maar aangezien ik afgekeurd ben, maakt het voor mij niet zoveel meer uit, en is het een kwestie van accepteren dat het zo werkt. Gelukkig kunnen de meeste mensen om mij heen dit ook, en ik vaak (niet altijd!).

Nu klinkt het vrij simpel, maar eerlijk is eerlijk, dat is het natuurlijk niet. Soms wordt ik zo overprikkeld, dat ik weinig anders meer kan als een simpele feelgood movie kijken, door een tijdschrift bladeren of gewoon rustig zitten en voor me uit staren. Dit kan afhankelijk van de overprikkeling best een aantal dagen duren, en het is ook niet te voorspellen hoe lang dit duurt.

Wist je dat cognitie problemen bij MS hoort?

Geef een antwoord

6 december 2021
Tupperware Lees meer
28 oktober 2021
Besparen Lees meer
14 oktober 2021
Sita Lees meer
11 oktober 2021
Even geleden Lees meer

Mijn positieve leven

Volg je me al?
Copyright © 2021 Mijn positieve leven. Alle rechten voorbehouden. Website realisatie door Desh Online
crossmenu