Lepeltheorie

19 oktober 2020

Iedereen die MS heeft krijgt ermee te maken, de lepeltheorie. Maar als je zelf nooit geconfronteerd bent met MS weet je waarschijnlijk niet waar ik het over heb.

Energie

Door MS heb je beperkte energie, en moet je de hele dag nadenken over wat je doet, hoe je dat doet en vooral ook vooruit denken. Want als je ‘s morgens iets doet, heeft dat invloed op de rest van je dag, en zul je dan dus minder kunnen.
Daarvoor hebben ze de lepeltheorie bedacht, ook om het voor een ander duidelijk te maken, maar in de eerste plaats voor jezelf.

Als je aan mij vraagt, wat doet MS met je en met je leven, kan ik daar heel moeilijk antwoord op geven, het is best een gecompliceerde ziekte. Maar als ik je een hand lepels geef en zeg, nu heb je MS, is het duidelijker uit te leggen.
Als gezond mens leef je je leven, zonder de hele dag na te denken hoe je dat doet. Je hoeft geen keuzes te maken, maar doet gewoon alles wat je doet zonder na te denken. Je hebt genoeg energie voor een hele dag, je kunt daar eindeloos uit putten.

Lepels

Als je MS hebt, moet je de hele dag nadenken bij alles wat je doet. Je begint je dag met een hand lepels, en daar moet je het de hele dag mee doen. En als je niet zo lekker geslapen hebt moet je er gelijk al 1 inleveren, of soms zijn de lepels niet zo groot als je zou willen.
En eigenlijk is een hand niet groot, en je zou er wel meer willen, maar ook dat kan niet, want die zijn er gewoon niet, of je kunt ze niet goed vasthouden, en dan ben je er ook gelijk weer kwijt zonder het in de gaten te hebben, omdat je ze losgelaten hebt. Je moet er dus goed voor zorgen!

Nou gaan we eens door zo’n dag heen. Je hebt die dag 12 lepels.
Je wordt wakker en gelukkig had je gisteren al je kleding voor deze dag klaargelegd. Dus je kunt gaan douchen, en jezelf afdrogen. Kosten: 1 lepel. Dan aankleden, je haar kammen en eventueel opmaken. Kosten: 1 lepel. Naar beneden, gelukkig, je kunt even uitrusten, maar daardoor krijg je geen lepel terug, en je bent er al twee kwijt.
Eten is belangrijk, je moet goed voor jezelf zorgen, anders kost dat je weer een lepel. Dus na een kleine rustpauze ga je voor je ontbijt zorgen, en eten. Kosten: 1 lepel.

Eigenlijk wil je die dag in de middag een eindje lopen, dus verder doe je niks in de ochtend, denk je, alleen maar even koffie drinken en de krant lezen. Kosten: 1 lepel.
Tussen de middag wil je gezond lunchen, dus je besluit een lekkere salade te maken, met het besef dat ook dat je weer een lepel kost. Kosten: 1 lepel.
Aan het begin van de middag zijn er dus al 5 lepels op, nog maar 7 te gaan, terwijl je eigenlijk ‘nixs’ gedaan hebt. En je weet uit ervaring dat eten koken 2 lepels kost, en jezelf uitkleden er ook 1 is.

Je snapt nu misschien wat de lepeltheorie is, en hoe je die kan vertalen naar een gewone dag. En dat je dus goed moet nadenken wat je die dag wilt doen, en hoe. Volgens mij is dit dan ook een goede methode om uit te leggen wat MS met je doet, alhoewel dit slechts 1 onderdeel is.

Ken je de lepeltheorie?

Geef een antwoord

6 december 2021
Tupperware Lees meer
28 oktober 2021
Besparen Lees meer
14 oktober 2021
Sita Lees meer
11 oktober 2021
Even geleden Lees meer

Mijn positieve leven

Volg je me al?
Copyright © 2021 Mijn positieve leven. Alle rechten voorbehouden. Website realisatie door Desh Online
crossmenu