MS

2 oktober 2020

Niet iedereen weet wat MS is, daarom zal ik in deze blog uitleggen wat Multiple Sclerose is. Het is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen.

Het is best een technisch verhaal, en dus heb ik de juiste uitleg van de site van de MS-vereniging gehaald, die zijn er beter in om uit te leggen hoe of wat.

Het centrale zenuwstelsel is opgebouwd uit miljoenen zenuwcellen. Deze cellen zijn allemaal met elkaar verbonden via zenuwuitlopers. Deze uitlopers hebben een isolerende laag die myeline heet. Hier gaat het mis als je MS hebt: door ontstekingen in het zenuwstelsel beschadigt de myeline, een beschermlaagje rond je zenuwvezels.
Dit betekent dat je hersenen prikkels en signalen niet goed meer kunnen verzenden naar bijvoorbeeld je armen. Deze kun je dan minder makkelijk bewegen.

Schub
Je afweersysteem valt de eigen zenuwcellen aan. Daarom wordt MS ook wel een auto-immuunziekte genoemd. Zo’n aanval noem je schub (spreek uit als sjoep) en veroorzaakt een ontsteking. Hierdoor ervaar je opeens klachten. Wanneer de ontsteking verdwijnt, verdwijnen vaak ook je klachten. Dit kan binnen een paar dagen tot een paar weken gebeuren. De ontstekingen veranderen uiteindelijk in harde plekken in het zenuwstelsel. Letterlijk betekent multiple sclerose dan ook meervoudige (multiple) littekens (sclerose).

Naast ontstekingen krijg je vaak ook te maken met een ander ziekteproces: het zenuwweefsel werkt langzaamaan steeds slechter. Dit komt doordat je afweersysteem bij schubs het myelinelaagje niet alleen aanvalt maar dikwijls uiteindelijk vernietigt. Wat je hiervan merkt? Meer klachten en weinig verbetering. Kortom, een langzame, algehele achteruitgang, al geldt dit lang niet voor alle mensen met MS.

Symptomen
De symptomen van MS zijn divers, en het ziekteverloop is onvoorspelbaar. De plek waar je myelinelaagje beschadigd raakt, bepaalt welke symptomen je krijgt. Dit zijn de meest voorkomende klachten:
• Moeheid: ernstige, langdurige vermoeidheid
• Oogproblemen: pijn in je ogen, verminderd zicht, en dubbel of wazig zien
• Spraakproblemen: mindere concentratie, traag denken, moeilijk woorden kunnen vinden of onduidelijk spreken
• Tintelingen: branderig of koud gevoel, tintelingen of juist een doof gevoel
• Coördinatie: spraakstoornis, duizeligheid en trillingen (vooral in je handen)
• Cognitieproblemen: moeite met concentreren en leren
• Gevoel: tintelingen, koude handen en voeten, gevoelsstoornissen (koud en warm voel je niet meer); een brandend gevoel komt ook vaak voor

Vlinder staat symbool voor MS

Deze symptomen heb ikzelf ook, sommige komen en gaan, maar ik moet er iedere dag rekening mee houden.
Hopelijk heb je zo een beetje beeld over MS, maar als je nog vragen hebt kun je ze me natuurlijk altijd stellen. Dit kan door een reactie achter te laten, of gewoon via contact.

Geef een antwoord

6 december 2021
Tupperware Lees meer
28 oktober 2021
Besparen Lees meer
14 oktober 2021
Sita Lees meer
11 oktober 2021
Even geleden Lees meer

Mijn positieve leven

Volg je me al?
Copyright © 2021 Mijn positieve leven. Alle rechten voorbehouden. Website realisatie door Desh Online
crossmenu