Yoga

18 september 2020

Sinds najaar 2007 ga ik naar yoga. Sommige mensen denken dat dit zweverig is, en dat iedereen naar je kijkt terwijl je oefeningen doet, maar het is juist het omgekeerde, het draait allemaal om jezelf, vaak heb je ook je ogen dicht.
In het voorjaar van 2006 had ik mijn eerste grote schub, waarbij ik zelfs in het ziekenhuis heb gelegen, maar helaas had de toenmalige neuroloog er geen idee van dat dit wel eens MS kon zijn. Mijn linkerarm wilde niet wat ik wilde dat hij moest doen en ik had ook behoorlijke zenuwpijn.

Ganesha

Diagnose

Als je geen duidelijke diagnose hebt, dan ga je zelf op zoek naar oplossingen om je arm weer te gebruiken en van die pijn af te komen. Dus uiteindelijk kwam ik bij de fysio terecht, en die vond de diagnose van de neuroloog al niet juist. Die had namelijk aangegeven dat het een plexus brachialis was. Gekomen door een trauma, en hee met Sita uitlaten was mijn arm inderdaad hard naar achter getrokken omdat ze ergens van schrok. Dus voor mij een plausibele diagnose.
Tot 2015, toen bleek dat ik MS heb.

Waterlelie

Hatha yoga

Maar om terug te komen op het onderwerp waar het hier over gaat, yoga.
Ik liep dus bij de fysio, maar dat was het op dat moment niet, dus ging ik zoeken naar wat er eventueel wel zou kunnen. En dat bleek yoga te zijn.
Ik kwam terecht bij iemand die al jaren hatha yoga geeft en een hele mooie visie op yoga heeft:

Geniet, ontspan en kom tot jezelf. Geef jezelf jouw eigen aandacht en heb respect voor jezelf. Niks moet, en besef: alles wat jij aandacht geeft, groeit!

Heerlijk, een ontspannen uurtje, helemaal alleen voor jezelf. Dat leek me wel wat, en aangezien ik nu nog steeds haar lessen volg, was het ook wat.
Een heleboel heb ik daar geleerd, aandacht voor jezelf is heel belangrijk, en oordeel niet over dingen, maar ervaar ze gewoon. Tegen de kinderen roep ik ook altijd je moet nixs, je wilt iets!

Izzy in een ontspannen houding

Hatha Yoga is de meest westerse vorm van yoga. Het is de beoefening van lichaamshoudingen, staand, zittend en liggend (asana’s) en adem en ontspanningsoefeningen. En de bewustwording hiervan. Meditatie is een onderdeel van yoga, meestal een afronding om de eenheid van lichaam en geest te ervaren en te voelen.

Stoel yoga

Momenteel volg ik stoelyoga, iets minder vermoeiend als staande yoga. En het grootste voordeel: het is overdag. Het leuke is dat mensen denken dat dit voor oude mensen is, maar als ze een lesje meevolgen er ineens heel anders tegenaan kijken. Je doet namelijk wel degelijk wat, zoek maar eens op YouTube filmpjes op over stoelyoga, en probeer het eens, ervaar eens wat het is. Ben benieuwd naar je ervaringen!

Doe jij aan yoga? Weet je wat yoga is?

Geef een antwoord

6 december 2021
Tupperware Lees meer
28 oktober 2021
Besparen Lees meer
14 oktober 2021
Sita Lees meer
11 oktober 2021
Even geleden Lees meer

Mijn positieve leven

Volg je me al?
Copyright © 2021 Mijn positieve leven. Alle rechten voorbehouden. Website realisatie door Desh Online
crossmenu