FIRE

12 oktober 2020

Omdat ik sinds ik thuis zit heel veel lees, lees ik ook veel over FIRE. En nee, dat heeft nixs met vuur te maken. Het staat voor: Financial Independent Retire Early. Oftewel financieel onafhankelijk vervroegd met pensioen. Simpelweg je schaapjes op het droge hebben.
Tot voor kort had ik er nog nooit van gehoord, maar het komt steeds meer voor. Waarschijnlijk ook wel ingegeven door de late pensioenleeftijd tegenwoordig. Vroeger kon je bijvoorbeeld als ambtenaar na 40 dienstjaren met pensioen. Tegenwoordig kan dit niet meer en ben je bijna 70 tegen de tijd dat je met pensioen mag. Wie wil dit nou?

Beleggen


Om FIRE te worden, kun je bijvoorbeeld gaan beleggen. Eén ding is in ieder geval duidelijk, spreid de manieren waarop je het wilt bereiken. Net als met beleggen, moet je namelijk niet op 1 paard wedden.
Dus los sowieso leningen af, spaar een deel, beleg een deel en investeer bijvoorbeeld een deel. Op deze manier kun je nooit alles kwijtraken is de verwachting.
In deze Deze blog schreef ik al over Peaks, maar als je met meer geld wilt beleggen, of bijvoorbeeld zelf meer wilt bepalen kun je ook beter bij een echte broker beleggen. Zelf zit ik sinds kort bij De Giro, goedkope kosten en iedere maand kun je uit een serie aangewezen ETF kiezen (de kernselectie van de giro) en daar gratis in aankopen. Scheelt toch weer wat.

Hypotheek


Daarnaast is een hypotheek ook gewoon een lening, dus los daar ook extra op af. Het leuke is, als je hiervoor het sneeuwbaleffect gebruikt, dan zie je het gewoon oplopen. Dus als je bijvoorbeeld €100,- extra aflost en daardoor €1,- minder hypotheek betaalt, dan los je volgende keer €101,- af. Misschien niet heel veel, maar als je over langere periode kijkt moet je eens zien hoe dat oploopt. En alle kleine beetjes helpen. Als je nu een hele lage rente hebt, is het misschien verstandig om eerst te kijken wat je meer oplevert, want misschien haal je wel een hoger rendement met beleggen. Maar voor FIRE helpt het natuurlijk enorm als je uitgaven omlaag gaan. Des te minder heb je tenslotte nodig als je met pensioen bent.

(Be)Sparen

Beide begrippen zijn belangrijk, sparen én besparen. Stel dat je wasmachine kapot gaat, dan wil je toch graag je was doen en is een nieuwe onvermijdelijk. Op het Nibud vind je voorbeeldbedragen wat handig is om achter de hand te hebben. Zelf vind ik dat extreem hoog, maar het is wel handig om er eens naar te kijken en je eigen plan te maken. Zorg in ieder geval dat je altijd wat achter de hand hebt.
Besparen vind ik veel leuker. Eigenlijk doe ik dat al mijn hele leven.
Weeklijstjes met eten maken, en aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Op den duur was het gewoon een sport om bij de kassa precies het juiste bedrag in te kunnen schatten van die volle boodschappenkar. Toen je nog geen zelfscans had natuurlijk.
Maar ook aanbiedingen van de winkels vergelijken, en kijken waar je iets het goedkoopst haalt, en als iets dat je altijd gebruikt een goede aanbieding heeft, dat groot inslaan.

Waar je nog meer op kunt besparen is je energie. Geen lichten aan in ruimtes waar je niet bent. Geen laders in stopcontacten laten zitten. Gebruik van hoog en laag tarief meter als je die hebt. En zonnepanelen, dat spreekt voor zich. Daar had ik al over geschreven.

Inkomsten


Om echt FIRE te zijn moet je natuurlijk wel inkomsten hebben, waar je niet voor hoeft te werken. Dat je zo weinig mogelijk nodig hebt door bovenstaand is duidelijk, maar je moet daar wel de inkomsten voor hebben. Nou dat kan bijvoorbeeld door te beleggen met dividend uitkering, of te investeren in pandjes en die te verhuren. Of een crowdfunding. Er zijn legio mogelijkheden om inkomsten te genereren, kijk er maar eens naar op internet. Je zult verbaasd staan.

Oh wellicht ten overvloedde, maar ik ben geen financieel expert, heb er niet voor geleerd, vind het alleen interessant. Dus als je stappen wilt zetten zoek het dan goed uit!

Hoe kijk jij tegen FIRE aan?

Geef een antwoord

6 december 2021
Tupperware Lees meer
28 oktober 2021
Besparen Lees meer
14 oktober 2021
Sita Lees meer
11 oktober 2021
Even geleden Lees meer

Mijn positieve leven

Volg je me al?
Copyright © 2021 Mijn positieve leven. Alle rechten voorbehouden. Website realisatie door Desh Online
crossmenu