Kasboekje

9 december 2020

Toen ik eenmaal begon bij mijn eerste baan, kreeg ik als grote tip van mijn moeder dat ik een kasboekje bij moest gaan houden. Ik was net 18 en ging fulltime aan de slag, dus er kwam voor mijn gevoel een hoop geld op mijn rekening. Die tip heb ik ter harte genomen, en tot op heden gebruik ik nog steeds een handgeschreven kasboekje.

Stukje van mijn uitgaven, paar jaar geleden.

Ruiten boekje
Alle inkomsten zet ik er per maand in, en ook alle uitgaven. De vaste uitgaven, de verwachtte uitgaven en de te sparen uitgaven. Lekker overzichtelijk in mijn eigen ruiten boekje. En ook al is dat misschien hopeloos ouderwets, het werkt nog steeds. De appel valt trouwens niet ver van de boom, want ook mijn opa, die fruitteler was, hield een kasboekje bij, op ruitenpapier.

Kasboekje opa, met berekeningen.

Als ik je 1 tip mag geven als je het nog niet doet. Start ook met een kasboekje, dit kan zoals ikzelf doe handmatig in een boekje, maar natuurlijk ook digitaal in excel. En als je het luxe wil, bestel dan de money planner van PorteRenee. Je kunt die heel makkelijk hier bestellen.

Zelf heb ik hem nog niet, maar zit hard te twijfelen om ook maar eens wat luxer te doen volgend jaar.

Inzicht
Een kasboekje helpt je inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven. Dat heb ik al zul je kunnen denken, maar echt probeer het eens, en je zult zien dat het echt zo is. Je ziet veel bewuster waar je geld heen gaat en wat je daarvoor moet sparen, of juist niet uitgeven aan wat anders. Je kunt met een kasboekje veel bewustere keuzes maken.

Kasboekje opa.

Plannen
Zelf plan ik altijd heel bewust, een deel van mijn inkomsten heeft een vast uitgavenpotje, maar een ander deel zet ik iedere maand anders in, en als ik dat opschrijf, kan ik het onthouden en zien. Heel handig. Zo kan ik ook terugkijken naar bepaalde maanden en kijken hoe ik dat toen ook alweer deed. Maar wat vooral handig is, is dat ik zo vooruit kan plannen, als ik weet dat er een grotere uitgave aan komt. En dus nooit meer stress heb als er een grote nota op de mat valt.

Hebben jullie een kasboekje?

Geef een antwoord

6 december 2021
Tupperware Lees meer
28 oktober 2021
Besparen Lees meer
14 oktober 2021
Sita Lees meer
11 oktober 2021
Even geleden Lees meer

Mijn positieve leven

Volg je me al?
Copyright © 2021 Mijn positieve leven. Alle rechten voorbehouden. Website realisatie door Desh Online
crossmenu